· 

Формування громадянської компетентності: від теорії до практики

В останній день квітня 2024 року вчителі історії, правознавства та громадянської освіти з усієї Тернопільщини вдосконалювали вміння з формування громадянської компетентності школярів. Саме 30 квітня у Тернопільському обласному комунальному інституті післядипломної педагогічної освіти (ТОКІППО) відбувався онлайн-практикум «Застосування сучасної методики формування громадянської компетентності на уроках історії, правознавства та громадянської освіти».

 

На початку практикуму методист ТОКІППО з історії, правознавства та громадянської освіти Іван Букавин наголосив на важливому значенні громадянської та історичної освіти в часи війни. Іван Ярославович привернув увагу педагогів до можливостей, які сучасні методики та технології викладання надають для формування громадянської компетентності школярів в умовах упровадження Нової української школи.

 

У ролі тьютора з формування громадянської компетентності під час практикуму виступила Наталія Маркусь, учитель Козівського ліцею № 1, тренер педагогів НУШ, одна з авторок підручника інтегрованого курсу «Громадянська освіта» та численних посібників для вчительства. Наталія Іванівна звернула основну увагу на практичні аспекти формування громадянської компетентності на уроках історії, правознавства та громадянської освіти. Також здійснила огляд корисних сучасних онлайн-ресурсів, які можуть стати у добрій нагоді в освітньому процесі. Наталія Іванівна запропонувала колегам виконати разом низку інтерактивних вправ, які варто використовувати для формування громадянської компетентності школярів. 

 

Наприкінці роботи відбувся обмін думками. Також обговорено питання особливостей цьогорічного конкурсного відбору підручників з історії для 11 класу, що триває саме у ці дні.

 

Загалом в онлайн-практикумі взяли участь понад 50 учителів історії, правознавства та громадянської освіти закладів загальної середньої освіти Тернопільської області.

При використанні матеріалів сайту обов'язковим є покликання на сайт "Громадянська та історична освіта"


"ПРОФЕСІЙНИЙ РОЗВИТОК ПЕДАГОГІВ" - віртуальна спільнота у соціальній мережі Фейсбук

Засновник та адміністратор - Іван Букавин



Тернопіль: