· 

Затверджено програму незалежного тестування учителів історії, правознавства та громадянської освіти

Міністерством освіти і науки України видано наказ від 09.01.2024 № 16 «Про затвердження Програми незалежного тестування фахових знань та вмінь учителів навчальних предметів (інтегрованих курсів) громадянської та історичної освітньої галузі та/або освітньої галузі «Суспільствознавство» закладів загальної середньої освіти». Саме за цією програмою буде укладено завдання тестування для першого етапу сертифікації педагогічних працівників.

 

Програму незалежного тестування фахових знань та вмінь учителів історії, правознавства та громадянської освіти структуровано відповідно до трудових функцій визначених професійним стандартом для вчителя закладу загальної середньої освіти. Вона складається з чотирьох розділів, кожен з яких містить підрозділи, що відповідають складникам професійних компетентностей вчителів громадянської та історичної освітньої галузі та освітньої галузі «Суспільствознавство».

 

Перший розділ «Управління освітнім процесом»: 

планування освітнього процесу; 

вимоги законодавства до організації освітнього процесу; 

оцінювання результатів навчання учнів.

 

Другий розділ «Навчання учнів предметів (інтегрованих курсів)»: 

комунікація державною мовою з дотриманням норм української літературної мови; 

система теоретичних знань, визначена Державними стандартами середньої освіти для громадянської та історичної освітньої галузі та освітньої галузі «Суспільствознавство»; 

методики й технологій навчання; 

створення й підтримка цифрового середовища для ефективного навчання.

 

Третій розділ «Партнерська взаємодія з учасниками освітнього процесу»: 

психологічні особливості, самооцінка й особливості становлення пізнавальних процесів учнів середнього та старшого шкільного віку; 

розвиток емоційно-етичної компетентності вчителя; 

суб’єкт-суб’єктні відносини вчителя з іншими учасниками освітнього процесу.

 

Четвертий розділ «Організація освітнього середовища»: 

організація індивідуального, диференційованого та інклюзивного навчання; 

організація безпечного освітнього середовища; 

змістове наповнення освітнього середовища.

 

Незалежне тестування фахових знань та вмінь учителів історії, правознавства та громадянської освіти відбудеться 14 вересня 2024 року.

 

У 2024 році у сертифікації вперше братимуть участь 500 учителів, які працюють на відповідній посаді за основним місцем роботи, мають стаж педагогічної роботи не менше двох років і викладають навчальні предмети/інтегровані курси громадянської та історичної освітньої галузі та/або освітньої галузі «Суспільствознавство» (вступ до історії України та громадянської освіти, курси «Досліджуємо історію і суспільство», «Україна і світ: вступ до історії та громадянської освіти», «Історія: Україна і світ», історію України, всесвітню історію, основи правознавства, громадянську освіту).

 

Для участі у сертифікації педагогічним працівникам необхідно зареєструватися. Реєстрація триватиме впродовж 15–30 січня 2024 року з використанням спеціального сервісу на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

При використанні матеріалів сайту обов'язковим є покликання на сайт "Громадянська та історична освіта"


"ПРОФЕСІЙНИЙ РОЗВИТОК ПЕДАГОГІВ" - віртуальна спільнота у соціальній мережі Фейсбук

Засновник та адміністратор - Іван Букавин



Тернопіль: