· 

Відбулася обласна Серпнева студія з історії, правознавства та громадянської освіти

Актуальні питання науково-методичного супроводу викладання історії, правознавства та громадянської освіти обговорили 18 серпня 2023 року в Тернопільському обласному комунальному інституті післядипломної педагогічної освіти (ТОКІППО) під час засідання  обласної Серпневої методичної студії понад 100 консультантів центрів професійного розвитку педагогічних працівників, працівників органів управління освітою місцевих територіальних громад, керівників методичних об’єднань учителів історії та суспільствознавчих дисциплін.

 

З особливостями викладання навчальних предметів / інтегрованих курсів історії, правознавства та громадянської освіти у новому навчальному році ознайомив учасників студії вчитель-методист, методист ТОКІППО Іван Ярославович Букавин. У 2023/2024 навчальному році Нова українська школа завершує адаптаційний цикл, переходячи до вивчення освітніх дисциплін громадянської та історичної освітньої галузі у 6 класі. Водночас 8 закладів освіти, що визначені в Тернопільській області як пілотні для апробації навчально-методичного забезпечення ДСБСО, переходять до його пілотування у 7 класі.

 

Іван Ярославович наголосив на пріоритетах учительської роботи у новому навчальному році, серед яких збереження життя і здоров’я учнів, що стало особливо актуальним в умовах новітньої російської агресії проти України,  посилення національно-патріотичного виховання під час викладання історії та суспільствознавчих дисциплін, забезпечення всебічного розвитку вихованців та формування рис відповідального громадянина зі сформованими життєвими компетентностями й ціннісними установками.

 

Автор модельних навчальних програм Нової української школи, вчитель-методист, заслужений вчитель України, вчитель Заліщицької державної гімназії Василь Григорович Дяків ознайомив учасників Серпневої студії з вимогами Державного стандарту базової середньої освіти та модельними навчальними програмами громадянської та історичної освітньої галузі для 5 -7 класів. Василь Григорович здійснив докладний аналіз модельної навчальної програми інтегрованого курсу «Україна і світ: вступ до історії та громадянської освіти. 5–6 класи (інтегрований курс)» для закладів загальної середньої освіти, співавторм якої він є.

 

Учитель-методист, учитель Підволочиської загально-освітньої школи І-ІІІ ступенів Наталія Олексіївна Довгань поділилася з колегами практичним досвідом викладання у 5-6 класах НУШ пілотного закладу освіти. Підтвердивши високу професійну майстерність, педагог навела приклади методик і вправ, які варто застосовувати під час викладання школярам курсів громадянської освіти та історії.

 

Актуальні питання моніторингу якості загальної середньої освіти та завдання і перспективи розвитку зовнішнього незалежного оцінювання / національного мультипредметного тестування розглянув у своєму виступі заступник директора ТОКІППО Юрій Чеславович Шайнюк. Він проаналізував проведення та підсумки цьогорічного національного мультипредметного тестування з історії України. Назвавши найкращі досягнення учнів Тернопільщини у складанні НМТ-2023, Юрій Чеславович відзначив роль їхніх учителів у належній підготовці до іспиту. 

 

Учасниками обласної Серпневої студії з історії, правознавства та громадянської освіти були також обговорені шляхи та механізми подолання освітніх втрат і розривів в умовах воєнного часу.

При використанні матеріалів сайту обов'язковим є покликання на сайт "Громадянська та історична освіта"


"ПРОФЕСІЙНИЙ РОЗВИТОК ПЕДАГОГІВ" - віртуальна спільнота у соціальній мережі Фейсбук

Засновник та адміністратор - Іван Букавин



Тернопіль: